Čtyři české páry odehrály v Mnichově Akademické mistrovství světa

Světový šampionát univerzit se konal od 9. do 13. července 2018 v centru německého Bavorska, v Mnichově. Českou výpravu zde reprezentovali hned čtyři páry, za muže na mistrovství odcestovali Martin Pihera s Jakubem Gálou a Jakub Vála s Filipem Šťastným, za ženy Tereza Kotlasová s Danielou Resovou a Anna Komárková s Nicole Dostálovou. Poslední jmenovaná dvojice skončila na turnaji nejlépe, na desátém místě.

 

Na Akademickém mistrovstv světa se bojuje o každou pozici, žádná dělená umístění. Obě dvě ženské dvojice České republiky skončily ve skupině na druhém místě, Tereza s Danielou nestačily jen na Holanďanky Stam / Ypma, kterým podlehly v tie-breaku, Anička s Nicole podlehly velkým favoritkám a pozdějším vítězkám celého turnaje, sestrám McNamarovým z Kanady, naopak se jim podařilo přehrát v konečném pořadí 4. Švýcarky Böbner a Vergé-Dépré. Oba páry pak hravě postoupily do druhého kola play-off, kde už je lehké soupeřky rozhodně nečekaly. Nicole a Megan McNamarovy porazily i Terezu s Danielou, Anna s Nicole zase nenašly recept na Španělky Carro a Soria, které na konci turnaje slavily stříbro. Pak už Češky bojovaly o 9. místo, oba páry v tomto pavouku zastavila jen australská dvojice Laird / Kendall. V konečném umístění patřilo Aničce s Nicole 10. místo, Terka s Danielou byly 11.

U mužů jsme se sice TOP 10 umístění nedočkali, oběma párům se ale podařilo postoupit ze skupiny. Zatímco Kuba s Filipem si postup zajistili až vítězstvím v posledním zápase skupiny, Martin s Kubou si o místo v play-off řekli dvěma výhrami v prvních dvou utkáních. Los pak oba páry svedl dohromady k utkání prvního kola vyřazovací části, po třech setech se z vítězství 19:21, 21:18 a 19:17 radoval Gála s Piherou. V dalším kole už padli i oni, na později čtvrté Rakušany Friedla s Trummerem nestačili. V konečném pořadí patří Kubovi s Martinem 15. místo, Filipovi s Kubo místo 21.

V ženské části turnaje se na podiu setřadily Kanaďanky McNamarovy, Španělky Carro a Soria a bronz braly Američanky Sonny a Van Winden, u mužů si medaile rozdělili první John/Stadie, druzí Poniewaz / Poniewaz (oba páry z Německa) a třetí Švýcaři Breer / Haussener.

S Českou výpravou byli v Mnichově Ondřej Vlček a Rostislav Vorálek.

 

Autor: Petr Sixta